jz7

House B13

Wienna, Austria

House B13

The concept of this modern house in one of the prestigious Viennese neighborhoods was dictated primarily by the strict and restrictive rules of the city urban plan.
Shape of the plot is rectangular, but in spite of its size, it is rather narrow. The fixed construction limit is even ten meters away from the road, and the distances between surrounding buildings and plots are strictly correlated regarding the size of the new residental bulding. In each three-meter zone there is a fixed build factor for each floor. Such restrictions have determined the shape of the house in a long and narrow ground plan of a rectangular shape.
In order to avoid the monotone elongated shape of the residential block, we broke the volume into four elements and put them together unevenly. This gave us a playful and dynamic design of a residential building, where each individual element has a different story.
The same idea is repeated in the design of individual gable roofs and in the choice of facade material or actually the ratio between large glass surfaces and full walls. Parameters for the inclination of the roof as well as the permissible height of the building were precisely determined, within which we tried to be as creative as possible.
The residential building is spread over three floors: basement, groundfloor and attic. In the basement there is a wine cellar and a smaller spa with a fitness room in addition to the technical areas. Living areas are located in the groundfloor and end with an open outdoor terrace facing the green area of the plot. Bedrooms are located on the upper floor.
The inbetween spaces of the individual four elements are used for different ambiences - small garden, summer kitchen and carport, which repeats the shape of the house.

ArchitectureSoNo arhitekti
LocationWienna, Austria
ArchitectsEdvard Blažko, Marko Volk, Nina Tešanović
Site Area525 m2
Nett Building Area300 m2

jz6 jz5

jz10 jz9 jz4 jz7 jz3 jz1 tl