house xl-1

House XL

Slovenia

House XL

Family Villa XL is located on the outskirts of a new residential area and it is designed for a large family of seven. Area is dominated by typical Slovenian urban / rural landscape, that is why the design paraphrases the surrounding typical architectural elements . The house is conceptually formed from two mutually parallel volumes and one connecting volume, which is placed perpendicularly to the other two. All the volumes are elongated with symmetrical gable roofs. Shortest volume is extended into a roofed carport. Floor plans are spacious and organized in three levels. Living area, enclosed with large glass surfaces opens to the atrium maintaining the flowing communication between the house interior and surrounding nature. Facade is composed with large-format panels - the connection volume in lighter and the other two in darker colours. Larger glass surfaces are moved inwards and combined with wood cladding. Placed over them is a pattern of vertical narrow wooden elements that simultaneously function also as sunscreens.

ArchitectureSoNo arhitekti
LocationSlovenia
ArchitectsEdvard Blažko, Marko Volk, Nina Tešanović
Site Area1780 m2
Nett Building Area410 m2
Year of Completion2016
PhotographsŽiga Lovšin

house xl-7 house xl-11 house xl-6 house xl-3 house xl-5 house xl-13

house xl-12

house xl-8 house xl-9house xl-10 house xl-4 house xl-2

house xl-18

house xl-14 house xl-17 house xl-15

house xl-16 0-KLET 1-PRITLIČJE 2-MANSARDA