mountain view house sono

Mountain View House

Enodružinska vila namenoma poimenovana Mountain View House je obdana z neokrnjeno naravo z direktnim pogledom na Avstrijske Alpe. Nahaja se v manjši vasici nad 800m nadmorske višine z močno navezavo na smučarsko središče v okolici Kitzbuehel-a. Bivalni prostori so razporejeni v treh nivojih, zaradi stopničaste oblike same konstrukcije, ki sledi strmemu obstoječemu terenu. Glavni vhod je lociran iz strani ulice in nas pripelje v odprt predprostor s čudovitim razgledom – zastekljena stena omogoča razgled na dolino in gore, kolikor daleč seže oko. Znotraj bivalnih prostorov in spalnega programa v pritličju se čuti preplet z okoliško pokrajino. Sam objekt spreminja svojo obliko glede na položaj opazovalca zaradi igrive oblike strešin, ki parafrazirajo vrhove bližnjega gorovja. Najnižje nadstropje – klet deluje težje in temneje, vendar pa še vedno omogoča spektakularne poglede na okolico. Ponuja neposreden dostop na zunanjo teraso. Zunanja ureditev parcele je oblikovana v terasah, ki sledijo naravnemu terenu, vsaka terasa pa vsebuje svoj programski sklop - savna , jacuzzi, območje meditacije, vrt, sadovnjak ... Samo domovanje je skrito pred radovednimi očmi in se odpira le proti nebu in pokrajini.
Notranjost je oblikovana sodobno, je polna naravne svetlobe in naravnih barv z različnimi kombinaciji materialov in tekstur (predvsem preplet lesa in betona), ki ustvarjajo toplo in prijetno atmosfero. Glavni vhod je lociran iz ulične strani in vodi proti odprtemu predprostoru s čudovitim razgledom na Alpe. Stopnice vodijo v pritličje v odprt dnevni prostor, ki se na levi strani odpira proti kuhinji in jedilnici na desni pa v luksuzno spalnico. Oblikovanje je moderno, kjer dominirajo površine vidnega betona, ki se uravnotežijo z nežnimi podtoni lesenih elementov. Medtem imajo kletni prostori zelo drugačen karakter. Osrednji prostor predstavlja tradicionalno Silberstube – soba namenjena proslavam in prijateljskim druženjem. Program dopolnjuje vinska klet, dodatne sobe za goste ter fitnes. Ponuja tudi neposreden dostop na zunanjo teraso.

ArhitekturaSoNo arhitekti
LokacijaAvstrija
ArhitektiEdvard Blažko, Marko Volk, Nina Tešanović, Nejc Batistič
Velikost parcele850 m2
Neto kvadratura340 m2
Leto izvedbe2015
FotografijaMatevž Paternoster

mountain view house mwh01 mwh06 mwh02 mountain view house sono

mwh16

mwh14 mwh12 mwh10 mwh13 mwh09 mwh11 mwh07 mwh08