book store

Tržaško knjižno središče

1. nagrada na natečaju za knjižno središče v Trstu

Neposredna bližina Oberdankovega trga oz. lokacije novega Tržaškega knjižnega središča Fabianijevemu narodnemu domu nas je spodbudila k iskanju povezave s tem simboličnim krajem za tržaške Slovence. Namig na narodni dom, ki naj bo le simboličen, najde svoj izvorni element v eni izmed Fabianijevih mojstrskih potez, in sicer v fasadni dekoraciji. Dekorativni geometrijski element je bil razčlenjen in ponovno sestavljen ter preobražen v sodobno strukturirano teksturo, ki je temeljni vzorec knjižnih polic.

Arhitekturna zamisel interierja nadgrajuje obstoječi objekt s ''kuliso'', ki jo predstavljajo knjižne police in ki dajejo prostoru novo, sodobno podobo. Knjižne police so centralni element interierja, oznanjajo svojo funkcijo obiskovalcem in mestu. Velike steklene površine, usmerjene proti pokritem stebrišču ne zapirajo pogleda v notranjost knjižnega središča, ki postane del mesta. Del mesta torej postanejo prireditve, delavnice, posveti in vse, kar se v knjižnem središču dogaja - slovenska kultura je odprta mestu.

Notranji prostori so topli, vabijo obiskovalce, da vanje vstopajo in se vanje vračajo. Knjižno središče ni le prodajalna, ampak je kraj, kjer se odvijajo družabni in kulturni dogodki namenjeni vsem, kot tudi otrokom ter mlajšim in starejšim generacijam. Obiskovalca ob vstopu obdajajo knjige – knjižne police in njihov vzorec so center kompozicije interierja, ki poleg knjig vsebujejo tudi interaktivne ekrane. Najbolj prisoten material v prostoru je les, ki daje ambientu toplino, v kontrastu s svetlim podom pa sta njegova barva in struktura še bolj izrazita.


Koncept:

ArhitekturaSoNo arhitekti
LokacijaTrst, Italija
ArhitektiEdvard Blažko, Marko Volk, Nejc Batistič, Aleš Plesničar, Igor Spetič
Neto kvadratura177 m2
FotografijaŽiga Lovšin

koncept

08 trieste 07 trieste 05 trieste 03 trieste 02 trieste 01 trieste book store 04 trieste 09 trieste 10 trieste

TLORIS PRITLIČJE TLORIS GALERIJA