Prizidek V

Prizidek V

Arhitektura

Slovenija

Lastniki so želeli povečati prostorske zmogljivosti stanovanjske hiše za bivanje družine.

Poglej več

Lastniki so želeli povečati prostorske zmogljivosti stanovanjske hiše za bivanje družine.

Koncept moderne družinske hiše je narekovala obstoječa hiša z dvokapnico in balkonom v drugem nadstropju, kateri smo s prizidkom dodali večje prostore, pridobili nekaj teras in hišo povzdignili na drugo raven.
Parcela je pravokotne, vzdolžne oblike. Da bi se izognili monotoni podolgovati obliki, smo dvignili pritličje in za del zunanje terase povečali dnevno sobo ter objektu dozidali zunanjo teraso. Kjer je bil prej balkon je sedaj frčada, ki se ponovi na drugi strani. Na račun tega je dobila tudi spalnica svoj zunanji prostor. S tem smo dobili igrivo in dinamično zasnovo stanovanjskega objekta, kjer se v vsakem posameznem volumnu ustvari drugačna zgodba.
Podobna igra se ponovi pri oblikovanju fasade oziroma postavitvi jeklenih okvirjev pri frčadah in terasah, s katerimi še bolj poudarimo vhod v objekt. Jasno ločitev med novim in starim dosežemo z barvo fasade oziroma svetlejšimi in temnejšimi odtenki sive.
Stanovanjski objekt se razprostira v treh etažah: klet, pritličje in nadstropje. V kleti se poleg servisnih prostorov, kabineta in garaže nahaja vinska klet ter manjši fitnes. V pritličju se nizajo bivalni prostori, ki se zaključijo z odprto zunanjo teraso, ki je obrnjena proti ozelenjeni hortikulturni ureditvi parcele. V nadstropju se nahajajo spalni prostori.
Tako je nastala hiša, ki združuje preizkušene elemente tradicionalne gradnje z inovativnostjo in eleganco sodobnosti.

Spletna stran: Kreativna tovarna