Sodobna primorska hiša

Sodobna primorska hiša

Arhitektura

Slovenija

Intimna enodružinska hiša s čudovitimi razgledi na morje

Poglej več

Intimna enodružinska hiša s čudovitimi razgledi na morje

Enostanovanjska hiša je umeščena na nagnjen teren in delno vkopana. Tlorisno je razgibana, z etažnostjo P+1N in orientirana v smeri severovzhod-jugozahod. Z razgibanostjo volumna skriva dejansko kvadraturo in se predstavlja kot skupina manjših hišk z dvokapnicami. Umestitev objekta na obravnavanem območju v največji možni meri izkorišča osončenost, obliko terena in druge naravne danosti.

Dostop do objekta je predviden z obstoječe ceste na severovzhodni strani, kjer je predviden vhod in dvorišče s tremi parkirnimi mesti. Vstopa se v zgornjo etažo, kjer se nahajajo predprostor, garderoba, večja shramba s tehničnim prostorom, domača pisarna, soba za goste in kopalnica. Iz pisarne in sobe za goste je možen izhod na večjo teraso, ki nudi prekrasne poglede na morje.  Iz zgornje etaže se preko stopnišča ob liričnem severnem vkopanem atriju spustimo v spodnjo pritlično etažo, kjer so organizirani vsi bivalni prostori, spalnica, otroška soba, fitnes soba z izhodom na notranji atrij in kopalnica s savno. Iz jedilnice je omogočen dostop do južnega atrija in iz dnevne sobe z jedilnico na delno nadkrito  teraso z zunanjo kuhinjo. Objekt se odpira v smeri juga in jugozahoda, proti morju, ter zapira proti cesti in sosednjemu objektu na severozahodni strani. Notranja atrija in zasnova tlorisa zagotavljajo obilico zasebnosti in ugodno klimo za stanovalce skozi vse leto.

V izgledu fasade odzvanja struktura klifa Krajinskega parka Debeli rtič. Fasada je iz opeke in ometa. Velikoformatna opeka se nadaljuje tudi na treh dvokapnih strehah..

Okolica hiše je terasasto urejena, ozelenjena in zasajena z avtohtonim mediteranskim rastjem.

Spletna stran: Kreativna tovarna