Mountain Villa

Mountain Villa

Arhitektura

Kitzb├╝hel, Avstrija

Moderna vila v Alpah

Poglej ve─Ź

Moderna vila v Alpah

Moderno vilo obdaja narava s pogledom na avstrijske Alpe. Nahaja se v majhni vasici na ve─Ź kot 800 m nadmorske vi┼íine, v bli┼żini znanega smu─Źarskega sredi┼í─Źa v Kitzbuehel-u.

Ta razko┼íni dom se prilagaja strmemu naklonu obstoje─Źega terena. Zasnovan je v treh eta┼żah pravokotne oblike. Kletna eta┼ża je neposredno povezana z spodnjim vrtom, ki se odpira proti goram. Tukaj se nahajajo tudi tehni─Źni prostori, skupaj s prostori, namenjeni dru┼żenju z gosti ali pa pre┼żivljanju prostega ─Źasa s spro┼í─Źanjem v wellnessu. Glavni vhod z ulice vodi do eta┼że pritli─Źja, kjer se nahajajo predvsem sobe za goste in pripadajo─Źe kopalnice.
Poglavitni bivalni prostor ┬áse nahaja v najvi┼íji eta┼żi. Od tukaj se odpira osupljiv pogled na okoli┼íke gore ob katerem je mo┼żno u┼żivati tudi z zunanje terase. Glavna spalnica je lo─Źena od dnevnega prostora in ima tako bolj intimen pridih, a tudi iz tega prostora se odpira zunanja terasa. Celotno nadstropje je druga─Źe oblikovano od ostalih, kjer smo hoteli dose─Źi ob─Źutek lebdenja nad dolino. Koncept oblikovanja nakazuje tudi sama oblika strehe, kjer sledimo stre┼ínim naklonom hi┼í v okolici. S ponavljanjem dvokapne oblike strehe ustvarimo obliko, ki nas spominja na okoli┼íke gorske vrhove. Velikost stavbe je precej┼ína, vendar z razdrobitvijo strehe v manj┼íe elemente in delno podkletitvijo najni┼żje eta┼że, vila ne izstopa iz okolice zaradi svoje velikosti, izstopa le zaradi svojega atraktivnega videza.

Uporabljeni materiali so premi┼íljeno izbrani glede na barvne odtenke in povr┼íinske obdelave, s ciljem da dose┼żemo razko┼íen videz, ki hkrati ni prevzemajo─Ź a hkrati ┼íe vedno sodoben. Velike zastekljene povr┼íine so orientirane proti goram, medtem ko je uli─Źna bolj zaprta in rezervirana.
Prevladujo─Źi barvni kontrast na zunanjih fasadah je klasi─Źna ─Źrno-bela barvna shema. V notranjosti so uporabljene bolj umirjene in naravne barve. ─îeprav prevladujejo ─Źiste, preproste in elegantne oblike, notranjost ne izgubi ob─Źutka udobja in topline.

Spletna stran: Kreativna tovarna