Mountain Villa

Mountain Villa

Arhitektura

Kitzbühel, Avstrija

Moderna vila v Alpah

Poglej več

Moderna vila v Alpah

Moderno vilo obdaja narava s pogledom na avstrijske Alpe. Nahaja se v majhni vasici na več kot 800 m nadmorske višine, v bližini znanega smučarskega središča v Kitzbuehel-u.

Ta razkošni dom se prilagaja strmemu naklonu obstoječega terena. Zasnovan je v treh etažah pravokotne oblike. Kletna etaža je neposredno povezana z spodnjim vrtom, ki se odpira proti goram. Tukaj se nahajajo tudi tehnični prostori, skupaj s prostori, namenjeni druženju z gosti ali pa preživljanju prostega časa s sproščanjem v wellnessu. Glavni vhod z ulice vodi do etaže pritličja, kjer se nahajajo predvsem sobe za goste in pripadajoče kopalnice.
Poglavitni bivalni prostor  se nahaja v najvišji etaži. Od tukaj se odpira osupljiv pogled na okoliške gore ob katerem je možno uživati tudi z zunanje terase. Glavna spalnica je ločena od dnevnega prostora in ima tako bolj intimen pridih, a tudi iz tega prostora se odpira zunanja terasa. Celotno nadstropje je drugače oblikovano od ostalih, kjer smo hoteli doseči občutek lebdenja nad dolino. Koncept oblikovanja nakazuje tudi sama oblika strehe, kjer sledimo strešnim naklonom hiš v okolici. S ponavljanjem dvokapne oblike strehe ustvarimo obliko, ki nas spominja na okoliške gorske vrhove. Velikost stavbe je precejšna, vendar z razdrobitvijo strehe v manjše elemente in delno podkletitvijo najnižje etaže, vila ne izstopa iz okolice zaradi svoje velikosti, izstopa le zaradi svojega atraktivnega videza.

Uporabljeni materiali so premišljeno izbrani glede na barvne odtenke in površinske obdelave, s ciljem da dosežemo razkošen videz, ki hkrati ni prevzemajoč a hkrati še vedno sodoben. Velike zastekljene površine so orientirane proti goram, medtem ko je ulična bolj zaprta in rezervirana.
Prevladujoči barvni kontrast na zunanjih fasadah je klasična črno-bela barvna shema. V notranjosti so uporabljene bolj umirjene in naravne barve. Čeprav prevladujejo čiste, preproste in elegantne oblike, notranjost ne izgubi občutka udobja in topline.

Spletna stran: Kreativna tovarna