EXPANO

EXPANO

Arhitektura

Murska Sobota, Slovenija

… slovenski paviljon se ponovno postavlja na ogled

Poglej več

… slovenski paviljon se ponovno postavlja na ogled

Paviljon je bil prvotno zasnovan tako, da je predstavljal slovensko gorsko silhueto in raznolikost države za svetovno razstavo EXPO 2015 v Milanu, zdaj pa kot rekonstruiran objekt stoji v Murski Soboti in predstavlja “Vrata v Pomurje”. Paviljon Expano sestavljajo štirje glavni programski kompleksi, ki se razlikujejo glede na namen in vsebino. Imamo razstavni prostor, TIC (info center), bar in prodajalno izdelkov iz Pomurja.

Italija je tretji največji investitor, drugi najpomembnejši trgovinski partner in največji tržni vir turistov v Sloveniji in zato je bila predstavitev Slovenije na Expo 2015 v Milanu zelo pomembna. Za ta namen je bila oblikovana drzna, kompleksna in dinamična lesena konstrukcija, ostrih trikotnih robov, ki metaforično spominja na slovensko gorsko pokrajino in njeno raznolikost terena. Temu tudi sledi krajinsko oblikovanje, ki spominja na obdelovana polja medtem ko struktura lesene fasade z vmesnimi belimi kotniki ponazarjajo strukturo lista.
Pri ponovni postavitvi paviljona v Murski Soboti je ta ohranil svoj privlačen zunanji videz. Notranjost objekta je bila prilagojena novim programskim potrebam in zahtevam po večjih zmogljivostih kot tudi novim energetskim zahtevam. Nova lokacija ob jezeru omogoča še večji poudarek na dinamični obliki zgradbe – paviljon je zaradi razgibanega dizajna daje raznolike poglede, ki so odvisni od pozicije opazovalca in vedno znova preseneti.

Konstrukcija je kombinacija skeletnega lesenega ogrodja z nosilnimi elementi iz križno lepljenega lesa. Uporaba lesa za fasado kot tudi za nosilno konstrukcijo ponazarja slovensko identiteto kot eno izmed najbolj gozdnatih držav v Evropi ter izpostavlja les kot strateški gradbeni material. Takšna gradnja je omogočala drzne oblikovne rešitve, ki se kažejo v tlorisnih zasnovah kot tudi v volumenski zasnovi prostora. Paviljon je bil sestavljen tako, da je omogočal rekonstrukcijo v drugem kraju. To je omogočilo prihranek denarja za njegovo obnovo v letu 2018, kar je zahtevalo le manjše prilagoditve. Glavna razlika se seveda kaže v tem, da je bil paviljon v Italiji začasna instalacija, ki je trajala pol leta, medtem ko je v Murski Soboti namenjena trajni postavitvi, ki bo še dolgo služila mestu. Objekt zdaj promovira zanimivosti, območja aktivnosti in pridelke v Prekmurju ter postaja nova turistična točka v sožitju z novim krajinskim oblikovanjem okoli jezera.

Spletna stran: Kreativna tovarna