Kongresni center

Kongresni center

Arhitektura

Schrattenberg, Avstrija

Manjši kompleks kongresnih dejavnosti ima zelo specifično lokacijo

Poglej več

Manjši kompleks kongresnih dejavnosti ima zelo specifično lokacijo

Na vrhu planote leži na ravnem terenu vendar z atraktivnimi pogledi na dolino proti zahodu. V njegovi bližini ni stanovanjskih objektov, razprostirajo se le polja ter vinogradi. Tudi zahtevan program ni tako enostaven kakor mogoče nakazuje samo ime objekta. Gre za kompleksen preplet različnih dejavnosti znotraj manjše zahtevane kvadrature objekta.

Programsko si sledijo prostori glede na potrebe po naravni svetlobi ter zahtevane stopnje intime. V kletni etaži se organizirajo jazz klub, vinoteka, restavracija v temi ter tehnični prostori. V vhodni pritlični etaži se nahaja osrednji prostor namenjen različnim predstavitvam, predavanjem ter konferencam. Navezuje se na restavracijo, ki preko zunanjih teras omogoča tudi posedanje v naravi med zeliščnimi vrtovi. V najvišji etaži pa se nahaja dvanajst  hotelskih sob visoke kakovosti.

Pri oblikovanju objekta ni bilo zaslediti nobenih omejitev kot na primer razgiban teren kakor tudi nobenih referenc sosednjih objektov, zato sam  koncept izhaja iz izkoriščanja najbolj atraktivnih pogledov na dolino. Hotelske sobe se svojimi balkonskimi ložami orientiranimi proti zahodu skupaj oblikujejo tloris, ki spominja na obliko pšeničnega klasja. Spodnje etaže sledijo obliki najvišje etaže. Tako dobimo dinamično oblikovano konstrukcijo, ki se čim bolj odpira proti idilični pokrajini, proti cesti pa se oblikuje impozanten vhodni foyer.

Fasade so iz naravnih materialov umirjenih barv, ki poudarjajo nenavadno obliko objekta ter skozi večje steklene površine omogočajo preplet narave z interierji. Dopolnjujejo se s premišljeno arhitekturno oblikovano krajino in ustvarja različne ambiente – od meditacijskih, rekreacijskih, vrtičkarstih  do čisto javnih gostinskih vrtov.

 

Spletna stran: Kreativna tovarna