Hiša B13

Hiša B13

Arhitektura

Dunaj, Avstrija

Koncept moderne mestne hiše v eni od prestižnih dunajskih sosesk so predvsem narekovala stroga in omejujoča pravila prostorskega plana.

Poglej več

Koncept moderne mestne hiše v eni od prestižnih dunajskih sosesk so predvsem narekovala stroga in omejujoča pravila prostorskega plana.

Parcela je pravokotne oblike, ampak kljub svoji velikosti dokaj ozka. Gradbena meja je postavljena celo deset metrov stran od cestišča, sami odmiki med sosednjimi objekti oziroma parcelami pa strogo korelacijsko določeni glede na samo predvideno velikost objekta. V posameznem tri metrskem pasu je določen faktor pozidanosti za posamezno etažo. Takšne omejitve so determinirale obliko hišo v dolg in ozek tloris pravokotne oblike.

Da bi se izognili monotoni podolgovati obliki stanovanjskega bloka, smo razbili volumen na štiri dele in jih medsebojno zamikali. S tem smo dobili igrivo in dinamično zasnovo stanovanjskega objekta, kjer se v vsakem posameznem volumnu ustvari drugačna zgodba.

Enaka igra se ponovi pri oblikovanju posameznih dvokapnic ter pri izbiri fasade oziroma razmerju med velikimi steklenimi površinami in polnimi stenami. Za dovoljen naklon dvokapnic kot tudi sama dovoljena višina objekta so bili parametri točno določeni, znotraj katerih smo poskušali biti čim bolj kreativni.

Stanovanjski objekt se razprostira v treh etažah: klet, pritličje in mansarda. V kleti se poleg servisnih prostorov nahaja vinska klet ter manjši spa s fitnesom.  V pritličju se nizajo bivalni prostori, ki se zaključijo z odprto zunanjo teraso, ki je obrnjena proti ozelenjeni hortikulturni ureditvi parcele. V mansardi pa se nahajajo spalni prostori.

Zamike med posameznimi volumni so izkoriščeni za oblikovanje različnih ambientov – od vrtička, letne kuhinje do zasnove nadstreška za avtomobile, ki ponovi obliko hiše.

House B13 - SoNo Architects
Spletna stran: Kreativna tovarna