SPA RESORT BRDA

SPA RESORT BRDA

Arhitektura, Interier

Goriška Brda, Slovenija

Atraktivna a hkrati subtilna interpretacija značilnega briškega okolja, ki se popolnoma preliva v karakter pokrajine ter ji z izjemnim čutom vliva dodano vrednost.

Poglej več

Atraktivna a hkrati subtilna interpretacija značilnega briškega okolja, ki se popolnoma preliva v karakter pokrajine ter ji z izjemnim čutom vliva dodano vrednost.

Zasnovo celotnega kompleksa narekuje konfiguracija obstoječega terena. Območje obdelave je obdano z vinogradi, ki so zasajeni na značilno terasasto oblikovanem terenu. Vodilo zasnove je čim bolj neopazno vkomponirati večje površine objekta v obstoječo pokrajino oziroma čim bolj zliti predvideni program v pobočje hriba in ohraniti značilne zelene terase, ki krasijo pokrajino. Koncept zasnove predvideva odstranitev vrhnjih nivojev hriba, ki se nadomestijo z etažami novega objekta. Oblika etaž novega objekta sledi organski obliki brežin hriba in tako abstraktno nadomesti odstranjeni vrh. Takšna postavitev omogoča optimalno osvetlitev prostorov in odpiranje proti izjemnim okoliškim pogledom na neskončne vinograde, strnjene vasice in celo Alpe. Spodnja oziroma kletna etaža je deloma vkopana in v zaledju omogoča namestitev tehničnih prostorov ter podzemne garaže, zgornje etaže pa postanejo nova razgledna točka.
Predvidena je postavitev različnih sklopov, ki vključujejo spa program, kongresni center z dvema tipoma restavracije, vinarno, torej bogato gostinsko ponudbo okušanja vina in lokalnih jedi ter luksuzni hotel z 92 hotelskimi sobami (standardne sobe in suite) ter obsežnim spa programom. Ponudbo dopolnjujejo manjši objekti za udobnejše kampiranje, tako imenovane ‘glamping’ enote, ki ponujajo še tesnejši stik z naravo, predvsem z okoliškimi vinogradi. Ob vznožju hriba je predvideno 17 glamping enot.
Koncept oblikovanje fasade predvidenega spa hotela izhaja iz simbolne podobe vinogradov Goriških brd. Okoli velikih steklenih površin novega objekta se oblikuje ovoj ograj teras, ki ponazarjajo preplet lesenih stebričkov, ki so značilni za nasade vinskih trt. Fasada je tako sestavljena iz tanjših vertikalnih lamel, ki se valovito ovijajo okoli posameznih etaž. Ovoj dodatno poudari organsko obliko samih etaž objekta, ki predstavljajo nov vrh hriba. Uporabljeni so naravni materiali, barvni spekter pa se opira na naravne tone okolice, kjer prevladuje barva prsti, lesenih kompozicij in naravnega kamna. Koncept objekta je arhitekturna interpretacija vrha hriba, zato se velikost posameznih etaž proti vrhu zmanjšuje. Predvidena je konstrukcija, kjer ima vsak etaža svojo posebno organsko obliko. Vsaka stropna plošča etaže tako predstavlja ozelenjeno streho oz. teraso zgornje etaže.
Cilj umestitve celotnega kompleksa je subtilno zlitje predvidene ureditve z okolico, hkrati pa oblikovanje atraktivne arhitekturne zasnove, ki bi privabila obiskovalce. Največji objekt je postavljen na najbolj vidno točko, na najvišji del obravnavanih parcel, ob vznožju pa se vrstijo manjši objekti glamping nastanitvenih enot. Predvidena je uporaba naravnih materialov v umirjenih zemeljskih tonih, ki bodo dopolnjeni s hortikulturno ureditvijo za neopazen prehod v naravno pokrajino. V velikih steklenih površinah, ki so obrnjene proti vzhodu in zahodu pa se zrcali okoliško hribovje.

Spletna stran: Kreativna tovarna