Vila Dunaj

Vila Dunaj

Arhitektura

Dunaj, Avstrija

Sodobna metamorfoza klasične arhitekture.

Poglej več

Sodobna metamorfoza klasične arhitekture.

Obstoječi stanovanjski objekt je lociran v zgodovinsko bogatem predelu mesta Dunaj, ki se imenuje Hietzing. Soseska leži v bližini in zelo znanega Schönnbrunna in je bogata s arhitekturno bogatimi stavbami, ki so pretežno večstanovanjske vile.

Obravnavana hiša je kljub svoji zgodovini predvidena za rušitev, saj arhitekturno nikakor ne izstopa v svojem videzu, tlorisna razporeditev pa že dolgo več ne služi potrebam, ki jih ima sodobna družina. Strogi pogoji in zahteve, ki veljajo za gradnjo novih objektu vse no dovoljujejo zanimive arhitekturne rešitve.

Ohraniti je bilo potrebno same gabarite ter obliko strehe obstoječega objekta kot tudi raster odprtin na obeh uličnih fasadah. Obstoječo razporeditev oken smo abstrahirali v geometrično mrežo iz katere smo izhajali pri oblikovanju novega objekta. Več svobode smo si privoščili pri fasadi, ki gleda proti notranjemu atriju in tako ustvarili večje okenske odprtine ter z igro medetaž ustvarili različne ambiente. Geometrični vzorec je poudarjen z uniformirano fasado iz veliko-formatnih plošč svetlih odtenkov, ki hkrati dajejo objektu moderen videz.

Spletna stran: Kreativna tovarna