Vila Gradaška

Vila Gradaška

Arhitektura

Ljubljana, Slovenija

Večstanovanjska vila v najlepšem delu Ljubljane

Poglej več

Večstanovanjska vila v najlepšem delu Ljubljane

Vila Gradaška je sestavljena iz dveh večstanovanjskih objektov, ki sta med seboj povezana z zunanjim jeklenim stopniščem. Sama lokacija je ena najbolj atraktivnih v Ljubljani in ponuja poglede na Ljubljanski grad, Park Gradaščica ter Trnovsko cerkev – torej skoraj v samem centru Ljubljane, vendar še vedno dovolj daleč mestnega hrupa.

Obliko stavb je narekovala sama oblika parcele. Ta je podolgovata, ki se počasi zoži proti Gradaški cesti. Tako dobimo dva kubusa trapezne oblike, ki ponudita na zanimiv način oblikovane tlorisne rešitve posameznih stanovanjskih enot. Veliki balkoni še dodatno popestrijo objekt in hkrati nudijo stanovalcem neposreden stik z naravo na velikih površinah.

V podkleteni etaži se nahajajo parkirni ter tehnični prostori nad katero se dvigajo še štiri zidane etaže, pokriva jih ravna streha. Zadnji dve etaži objekta tik ob cesti predstavlja dupleks, katerega konstrukcija je iz lesa. Izbira fasadnega materiala hkrati poudarja samo zasnovo celotnega kompleksa. Osnovni obliki sta obdani s keramično fasadno oblogo bele barve, medtem, ko je središčno komunikacijsko jedro kot tudi edina dupleks stanovanjska enota obdana s temno sivo profilirano pločevino z unikatnim vzorcem. Močen kontrast obogati in zmehča lesena obloga znotraj izstopajočih balkonov.

Vila Gradaška nudi sodobna nadstandardna stanovanja, ki se spretno navezujejo na okoliško naravo na elitni lokaciji v glavne mestu. Vila se kljub svoji moderni zasnovi in sodobnimi materiali diskretno postavlja na ogled mimoidočim medtem ko stanovalcem nudi dovolj intime sredi mestnega vrveža.

Oba objekta sta podkletena s skupno garažo z zadostnim številom parkirnih mest za stanovalce ter s shrambami posameznih stanovanj. Do garaže se dostopa z avtodvigalom, ki je diskretno skrito očem mimoidočih sprehajalcev.
Oba sklopa stanovanj sta povezana z zunanjim jeklenim stopniščem ter dvigalom, ki skupaj tvorita glavno komunikacijsko jedro.
Stanovanja so prostorna in funkcionalna z velikimi zastekljenimi površinami. Večstanovanjski kompleks zavzema 7 stanovanjskih enot, ne od teh se razprostira na dve etaži. Vsa stanovanja so opremljena z velikimi balkoni oz. zunanjimi terasami.

Spletna stran: Kreativna tovarna