City View House

City View House

Arhitektura

 

Koncept moderne mestne vile o narekovale naročnikove želje, pravila sodobnega oblikovanja, topografija parcele ter neposredna povezanost z naravnim okoljem.

Poglej več

Koncept moderne mestne vile o narekovale naročnikove želje, pravila sodobnega oblikovanja, topografija parcele ter neposredna povezanost z naravnim okoljem.

Hiša, ki razume lakoto kapitalizma in spoštuje naravo ter tradicijo grajenega. Prilagojena je naročnikovemu življenju, njegovi družini in prijateljem, zato je organizirana s sistemom kubusnih enot, ki z zamikanjem ustvarjajo zanimive, sodobne in svetle notranje prostore ter zunanje terase.

Glavni vhod v hišo je na severovzhodnem delu objekta v pritlični etaži, do kamor je urejen tlakovan peš hodnik. Uvoz v garažo se nahaja na nivoju kletne etaže, kjer se poleg uvoza v garažo nahaja ločen vhod namenjen uporabnikom sobe za goste. Inovativno grajena struktura je v ravnovesju s topografijo terena in neokrnjenim naravnim rastjem, ki jo obdaja. Iz trovišinskega vhodnega vetrolova v pritličju vstopimo na osrednji hodnik, ki z dvigalom in stopniščem povezuje etaže med seboj. Ob hodniku se nahajata garderoba in dnevni WC, na drugi strani prostor za fitness. Že tako mogočen hodnik se odpira v osrednji bivalni del z dnevno sobo, jedilnico in kuhinjo. Bivalni prostori so zastekljeni z razkošnimi zastekljenimi odprtinami, ki se odpirajo v naravno okolje.

V kletni etaži se nahaja garaža, ki z osrednjim hodnikom z dvigalom in stopniščem povezuje klet s pritličjem. Na eni strani hodnika so nanizani sprejemnica (lobby) ter servisni in tehnični prostori (utility, strojnica, shramba), na drugi pa športna soba ter apartma za goste.

V nadstropju se na severovzhodnem delu hiše nahaja spalnica z garderobo in kopalnico, na jugozahodnem delu pa tri otroške sobe z lastno kopalnico in igralnico, ki povezana z glavnim hodnikom tvori odprt galerijski prostor nad več višinskim vetrolovom in dvovišinskim delom dnevnega prostora. V terasni etaži se nahaja pisarna z arhivskim prostorom. Na zunanjo teraso na strehi se vstopa s hodnika, ki služi tudi kot predprostor pisarne. Tu se nahaja tudi kopalnica.

Da bi se izognili monotoni obliki hiše, smo razbili volumen na več delov in jih medsebojno zamikali. S tem smo dobili igrivo in dinamično zasnovo hiše, kjer se v vsakem posameznem volumnu ustvari drugačna zgodba.

Velike odprtine in ostri robovi poudarjajo neposredne oblike in ureditev prostorov, ki se tako kot v notranjosti kaže tudi v zunanjosti z različnimi fasadami svetlih odtenkov, v nadstropju poudarjenih in obdanih s perforirano pločevino.

 

Spletna stran: Kreativna tovarna