Hiša G

Hiša G

Arhitektura

Slovenija

Hiša G leži potisnjena v hrib v idilični okolici slovenskega podeželja.

Poglej več

Hiša G leži potisnjena v hrib v idilični okolici slovenskega podeželja.

Hiša je osamljen objekt ob vrhu hriba obdan s slikovitim listnatim gozdom. Proti zahodu se odpira v dolino in razkriva prečudovit razgled na okoliške vinograde.

Hiša je čistih preprostih oblik s kamnitim vznožjem, ki se zajeda v strmino in zgornjim volumnom, ki se odpira proti dolini. Prevladujejo čiste oblike pravokotnika in simetrične dvokapnice. Steklen odprtine so velike vendar strateško pozicionirane glede na danosti prostora.

V deloma podkleteni etaži se nahajajo predvsem spalni in tehnični prostori, ki pa vodijo na zunanjo teraso z letna kuhinjo. Ta nudi pogled na vinograde in je hkrati dovolj intimna in oddaljene od ceste. Vidna fasada ima videz naravnega kamna z odprtinami iz spalnih prostorov.

V objekt vstopamo v etaži pritličja z vzhodne strani. Iz cestne fasade je viden le poln pritličen volumen, ki ga krasi veliko okno, ki posega tudi v naklon strehe. Skozi vetrolov vstopamo v odprt bivalni prostor s kaminom in stopniščem. Ob stopniščna odprtina je oblikovana tako, da nudi tudi nadsvetlobo spodnji podkleteni etaži. Pritličje je odprto in zračno, kjer se občuti osnovna čista geometrijska oblika. Tretjina površine pod streho je izkoriščena za mansardno galerijo, ki ima bolj intimen značaj majhne knjižnice.

Zgornji volumen je temne barve in v celoti oblečen v veliko-formatne plošče, ki še bolj poudarijo samo obliko. Krasi ga veliko vogalno okno, ki daje razgled v dolino, zaradi nižjega parapeta pa je možno ob okenski polici tudi posedati.

Spletna stran: Kreativna tovarna